athos new

Κράτα το

logo academyLhmiECH

Κράτα το

 
-Πρόεδρος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας
 
-Μέλος της Παγκόσμιας
 Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας
 
-Μέλος της Εκπαιδευτικής Υποεπιτροπής
  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (ECH)
 
-Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική
 

 

- Υπέρταση
- Αρτηριοσκλήρυνση
- Καρδιαγγειακές Παθήσεις
- Αρρυθμίες


 

Πώς θα ήταν μια μεγαλούπολη χωρίς κυκλοφοριακό σύστημα. Χωρίς δρόμους, χωρίς μετακίνηση; Θα ήταν νεκρή. Πώς είναι μια μεγαλούπολη με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα; Οπως ακριβώς η Αθήνα. Η Αθήνα θα λέγαμε ότι υποφέρει από υπέρταση. Εχει έναν δυσανάλογα μεγάλο όγκο αυτοκινήτων τα οποία πιέζονται να κυκλοφορήσουν σε στενές και βαρυφορτωμένες οδικές αρτηρίες. Η πίεση της κυκλοφορίας αυξάνει, η τροχαία κίνηση εμφανίζει αρρυθμίες και συχνά λόγω διαδηλώσεων που κλείνουν βασικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης, δηλ. στην καρδιά του οδικού συστήματος, η πόλη παθαίνει κυκλοφοριακό έμφραγμα.

 

Κυκλοφοριακό Σύστημα: ένα εξαιρετικά σημαντικό σύστημα για τη ζωή
Το Κυκλοφοριακό είναι ένα από τα βασικότερα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Περιλαμβάνει την καρδιά, δηλ. την κινητοποιό αντλία του συστήματος και τα αγγεία, δηλαδή το πολύπλοκο οδικό δίκτυο μεταφοράς. Τι μεταφέρει αυτό το σύστημα; Τι λειτουργίες επιτελεί; Κατ αρχήν μεταφέρει θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό. Ακόμη και στο τελευταίο του κύτταρο. Κατά δεύτερο λόγο μεταφέρει στα απεκκριτικά όργανα του οργανισμού για αποβολή όλες τις άχρηστες ή επικίνδυνες ουσίες. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η λειτουργία αρκεί να πούμε ότι χρειάζονται μόνο δύο λεπτά χωρίς κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο για να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες και θάνατος.

 

Μια τρίτη πολύ σημαντική λειτουργία του κυκλοφοριακού είναι η μεταφορά εντολών-οδηγιών-πληροφοριών από ένα όργανο σε άλλα όπως πχ η κυκλοφορία των ορμονών. Μια άλλη λειτουργία είναι η κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων και των αντισωμάτων που είναι οι στρατιώτες του οργανισμού απέναντι σε κάθε ξένη εισβολή αλλά και η κυκλοφορία ουσιών που είναι τα ασθενοφόρα και οι γιατροί του οργανισμού. Δε θα πρέπει επίσης να ξεχάσουμε ότι το κυκλοφοριακό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην ψύξη και θέρμανση του σώματος για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας.

 

Ο ψυχικός παράγοντας είναι η σημαντικότερη αιτία παθήσεων του κυκλοφοριακού

Όταν ακούμε για παθήσεις του κυκλοφοριακού όπως υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, υπερχοληστεριναιμία και στένωση αρτηριών το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας σαν αιτίες είναι η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και διάφορες τέτοιου είδους καταχρήσεις. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε ότι ο νούμερο ένα παράγοντας προβλημάτων του κυκλοφοριακού είναι ο ψυχικός. Δηλαδή με απλά λόγια ο αγχώδης τρόπος ζωής και οι προσωπικές και επαγγελματικές στενοχώριες.

 

Δεν είναι τυχαίο που η κοινή γλώσσα συνδέει τα συναισθήματα και τις στενοχώριες με την καρδιά. Λέμε πχ «αν το κάνεις αυτό μου βάζεις ένα μαχαίρι στην καρδιά» ή «αυτός ο άνθρωπος είναι άκαρδος, δεν έχει συναισθήματα» ή «σταμάτησε η καρδιά μου από το φόβο/στενοχώρια». Ξέρουμε επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπερτάσεων δεν είναι παρά «νευροπιέσεις».

 

Ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση και όχι μεμονωμένα τοπικά φάρμακα

Όταν επομένως το κυκλοφοριακό σύστημα επηρεάζεται τόσο πολύ από τον ψυχικό παράγοντα αλλά και από το σύνολο του οργανισμού η θεραπευτική αγωγή με φάρμακα που δρουν μεμονωμένα και τοπικά είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Είναι βέβαιο ότι σε επείγουσες και οξείες καταστάσεις φάρμακα όπως αντιυπερτασικά ή αντιαρρυθμικά, καρδιοτονωτικά κλπ σώζουν συχνά ζωές αλλά αυτή είναι η άμεση συμπτωματική αντιμετώπιση των παθήσεων. Δεν είναι η αιτιολογική ριζική και μόνιμη θεραπεία. Επιπλέον η μακροχρόνια χορήγηση τέτοιων φαρμάκων δε στερείται σημαντικών παρενεργειών. Μόνο μια ολιστική θεραπευτική αγωγή συχνά σε συνδυασμό με τέτοια φάρμακα όπου κρίνεται απαραίτητο μπορεί να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

 

Και βέβαια δεν είναι λύση μαζί με το αντι-υπερτασικό πχ να δώσουμε και ένα αγχολυτικό και να νομίζουμε ότι έτσι λύσαμε το πρόβλημα. Το ψυχικό επίπεδο του ανθρώπου είναι πάνω από τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος είναι απλώς το υλικό όργανο ή «το σπίτι» της ψυχής. Όπως ο οδηγός δεν ταυτίζεται με το αυτοκίνητο, όπως ο κάτοικος του σπιτιού δεν ταυτίζεται με το σπίτι με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να ταυτίζουμε το ψυχικό επίπεδο με τον εγκέφαλο.

 

Το ψυχικό επίπεδο είναι ο κάτοικος του σώματος και απλά ενεργεί στο σώμα μέσω του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε καταστολή του εγκεφάλου με χημικά αγχολυτικά και ηρεμιστικά φάρμακα δε θεραπεύει ένα διαταραγμένο ψυχικό επίπεδο απλά καταστέλλει μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής.

 

Ομοιοπαθητική θεραπεία: ακίνδυνη και αποτελεσματική

Όταν η διαταραχή είναι πρωταρχικά σε ενεργειακής φύσεως επίπεδο χρειάζονται ενεργειακά φάρμακα όπως πχ τα ομοιοπαθητικά ή ενεργειακές δράσεις όπως ο Βελονισμός ή η Οστεοπαθητική κλπ. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν «από πάνω προς τα κάτω». Δηλαδή από το ενεργειακό επίπεδο προς το νευρικό σύστημα, από εκεί προς τα άλλα συστήματα όπως πχ το κυκλοφοριακό και η τελική δράση φθάνει μέχρι και τον τελευταίο ιστό του οργανισμού. Και μάλιστα με φυσικό τρόπο και χωρίς καθόλου παρενέργειες.

 

Η ομοιοπαθητική θεραπευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός υπερτασικών ασθενών θεραπεύεται οριστικά με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Είτε πρόκειται για «νευροπίεση», είτε πρόκειται για «παθολογική» πίεση. Στην αρχή ο ασθενής παίρνει και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αλλά διατηρεί και τα αντιυπερτασικά. Σταδιακά, εφόσον υπάρξει ρύθμιση της πιέσεως μειώνονται τα αντιυπερτασικά μέχρι και την πλήρη διακοπή τους. Εφόσον όλα πάνε καλά τελικά διακόπτεται και η ομοιοπαθητική αγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τις καρδιακές αρρυθμίες.

 

Δεν σημαίνει βέβαια αυτό ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι το μαγικό φάρμακο που τα θεραπεύει όλα. Μπορεί όμως να δώσει ριζικότερα και μονιμότερα θεραπευτικά αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική   - Εκζεμα, Κνίδωση, Αναφυλαξία - Αλλεργική Ρινίτις, Αλλεργική...

Διαβάστε περισσότερο
Δερματικά

Δερματικά

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική - Ακμή, Ψωρίαση - Έκζεμα, Λεύκη - Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις   Λανθασμένες...

Διαβάστε περισσότερο
Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική   - Μελαγχολία - Κατάθλιψη - Ψυχολογικά Προβλήματα   Όταν "η ζωή χάνει...

Διαβάστε περισσότερο
Λοιμώξεις

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις και Ομοιοπαθητική   - Κρυολογήματα - Αμυγδαλίτιδες, Ρινίτιδες, Ωτίτιδες - Βρογχίτιδες, Ιγμορίτιδα - Ουρολοιμώξεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Διαβήτης

Διαβήτης

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική - Διαβήτης - Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ - Αναιμία   Πάσχεις...

Διαβάστε περισσότερο
Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική   - Οσφυαλγία, Ισχιαλγία - Αυχενικό Σύνδρομο - Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής...

Διαβάστε περισσότερο
Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική - Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως - Προβλήματα Γονιμότητας - Ινομυώματα -...

Διαβάστε περισσότερο
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική     Ποιός είναι και ποιός δεν είναι παχύσαρκος Ως παχυσαρκία...

Διαβάστε περισσότερο
Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική   - Γαστρίτις - Κολίτις - Ελκος Στομάχου - Ελκος Δωδεκαδακτύλου -...

Διαβάστε περισσότερο
Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι και Ομοιοπαθητική   - Πονοκέφαλοι - Ημικρανίες - Νευραλγίες Προσώπου   Και ποιός δεν έχει...

Διαβάστε περισσότερο
Υπέρταση

Υπέρταση

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική     - Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρυνση - Καρδιαγγειακές Παθήσεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική και Ομοιοπαθητική   - Πρόληψη των Ασθενειών - Μείωση του Αγχους -...

Διαβάστε περισσότερο

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου Αθήνα τ.κ.112 55

Φόρμα Επικοινωνίας


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ.:

* αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους

Το μήνυμά σας:*