athos new

Κράτα το

logo academyLhmiECH

Κράτα το

 
-Πρόεδρος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας
 
-Μέλος της Παγκόσμιας
 Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας
 
-Μέλος της Εκπαιδευτικής Υποεπιτροπής
  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (ECH)
 
-Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική

 

- Γαστρίτις
- Κολίτις
- Ελκος Στομάχου
- Ελκος Δωδεκαδακτύλου
- Δυσκοιλιότητα

 

Το μαρτύριο του Σισσύφου ταιριάζει σε όσους έχουν πεπτικές διαταραχές. Οταν τρεφόμαστε σήμερα τρείς και τέσσερεις φορές την ημέρα, εάν το πεπτικό σύστημα που πέπτει και αφομοιώνει την τροφή έχει πρόβλημα, τότε κάθε μπουκιά οδηγεί σε ένα μαρτύριο. Πόνος στο στομάχι ή στην κοιλιά, φουσκώματα, κάψιμο στον οισοφάγο, γουργουρητά, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ρεψίματα. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα των πεπτικών διαταραχών.

Αλλά όλα αυτά τα τοπικά συμπτώματα συνοδεύονται σχεδόν πάντα με ατονία, εφιδρώσεις, νευρικότητα και γενικότερη πτώση της ψυχικής διάθεσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το πεπτικό σύστημα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με το νευρικό σύστημα. Και ποιός δεν ξέρει π.χ ότι πολύ συχνά το άγχος ή ο φόβος ή μια στεναχώρεια "χαλάει" αμέσως το στομάχι. Δεν είναι τυχαίες οι εκφράσεις "νοιώθω ένα σφίξιμο/γροθιά στο στομάχι", "αυτός ο άνθρωπος μου κάθεται στο στομάχι", "η στεναχώρεια μου ανακάτεψε τα έντερα".

Το αδιέξοδο των μεμονωμένων θεραπευτικών δράσεων
Οι συχνότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι η γαστρίτιδα, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, η κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο και η δυσκοιλιότητα. Συνήθως συστήνεται συντηρητική δίαιτα. Αλλά εκτός από τις δυσκολίες εφαρμογής μιας τέτοιας δίαιτας, πολύ συχνά παρά την αυστηρή εφαρμογή της τα συμπτώματα επιμένουν. Φαίνεται ότι η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας και πολλές φορές ούτε και ο σημαντικότερος.

Υπάρχουν πολλά άτομα που όταν είναι σε καλή διάθεση χωνεύουν τα πάντα ενώ με την παραμικρή στεναχώρεια ή άγχος παρά την καλή διατροφή έχουν πρόβλημα. Αρα ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχική ισορροπία του ατόμου. Ας μην ξεχνάμε ότι το πεπτικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νευρικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια με την ανακάλυψη της ύπαρξης του καμπυλοβακτηριδίου του πυλωρού σε άτομα με γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος υπήρξε μια ευφορία στους ιατρικούς κύκλους ότι μια μακροχρόνια αγωγή με ισχυρές αντιβιώσεις θα έλυνε το πρόβλημα οριστικά. Αλλά πέραν των έντονων παρενεργειών που συνοδεύουν μια τέτοια αγωγή βλέπουμε το πρόβλημα να υποχωρεί για κάποιο διάστημα και συχνά να υποτροπιάζει. Και μόνο αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. Οτι η δράση μας είναι μερική και επιφανειακή και όχι ολική και εις βάθος. Δηλ. ριζική. Είναι πολύ πιθανόν το καμπυλοβακτηρίδιο να είναι ο "σκουπιδιάρης" που αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στο ευνοϊκό έδαφος ενός διαταραγμένου γαστρικού περιβάλλοντος και όχι η πρωταρχική αιτία της διαταραχής.

Η Ομοιοπαθητική δρα στον άνθρωπο-ψυχοσωματική ολότητα
Σε τελική ανάλυση είναι προφανές ότι δεν πάσχει το στομάχι αλλά πάσχει πρωταρχικά ο ασθενής ως ψυχοσωματικό σύνολο και λόγω αυτής της πρωταρχικής διαταραχής έχουμε συμπτώματα και από το στομάχι-περιφερειακό όργανο. Θα πρέπει επομένως να μην εστιαστούμε μόνο στην θεραπεία του στομάχου αλλά να αντιμετωπίσουμε και όλους τους άλλους παράγοντες όπως π.χ. την κληρονομικότητα, τον ψυχικό παράγοντα και την διατροφή.

Η εμπειρία 250 χρόνων εφαρμογής της ομοιοπαθητικής θεραπείας σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος έδειξε ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο δρά σε πολλαπλά επίπεδα του ανθρώπινου όντος. Εχει κατ αρχήν τη δυνατότητα να δράσει εξισορροπώντας το ψυχικό επίπεδο και ανεβάζοντας την ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Ενα αγχώδες ή νευρικό άτομο δεν θα αλλάξει βέβαια χαρακτήρα σε τελική ανάλυση αλλά θα γίνει πιο ψύχραιμο στην αντιμετώπιση των ποικίλων ψυχικών και σωματικών στρες. Αυτό σημαίνει ότι οι διάφορες "στεναχώριες" θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία και δεν θα φτάνει το άτομο στο σημείο να "καταπίνει διάφορα πράγματα" στο στομάχι ή να δέχεται "αχώνευτες καταστάσεις" όπως οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί εύγλωττα σημαίνουν. Κι αυτό θα συμβαίνει διότι οι ψυχικοί μηχανισμοί άμυνας του θα λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Επιπλέον το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν δρά με καταστολή του νευρικού συστήματος όπως πλείστα όσα ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα ούτε παρουσιάζει φαινόμενα εξάρτησης ή εθισμού. Εχοντας φυσική προέλευση από φυτά ή ορυκτά και δρώντας με φυσικό τρόπο μπορεί να δοθεί χωρίς τον φόβο οιονδήποτε παρενεργειών.

Μια δεύτερη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι στην κληρονομική προδιάθεση του ατόμου. Δεν διορθώνει απλώς την οξεία πεπτική διαταραχή αλλά μετά από μια συστηματική ομοιοπαθητική αγωγή κάποιων μηνών διαπιστώνουμε ότι η πεπτική προδιάθεση έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό ή έχει εξαλειφθεί. Φυσική δράση χωρίς παρενέργειες, ισχυρή και συνολική θεραπευτική δράση, μόνιμο ριζικό θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι τα τρία μεγάλα πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική   - Εκζεμα, Κνίδωση, Αναφυλαξία - Αλλεργική Ρινίτις, Αλλεργική...

Διαβάστε περισσότερο
Δερματικά

Δερματικά

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική - Ακμή, Ψωρίαση - Έκζεμα, Λεύκη - Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις   Λανθασμένες...

Διαβάστε περισσότερο
Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική   - Μελαγχολία - Κατάθλιψη - Ψυχολογικά Προβλήματα   Όταν "η ζωή χάνει...

Διαβάστε περισσότερο
Λοιμώξεις

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις και Ομοιοπαθητική   - Κρυολογήματα - Αμυγδαλίτιδες, Ρινίτιδες, Ωτίτιδες - Βρογχίτιδες, Ιγμορίτιδα - Ουρολοιμώξεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Διαβήτης

Διαβήτης

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική - Διαβήτης - Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ - Αναιμία   Πάσχεις...

Διαβάστε περισσότερο
Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική   - Οσφυαλγία, Ισχιαλγία - Αυχενικό Σύνδρομο - Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής...

Διαβάστε περισσότερο
Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική - Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως - Προβλήματα Γονιμότητας - Ινομυώματα -...

Διαβάστε περισσότερο
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική     Ποιός είναι και ποιός δεν είναι παχύσαρκος Ως παχυσαρκία...

Διαβάστε περισσότερο
Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική   - Γαστρίτις - Κολίτις - Ελκος Στομάχου - Ελκος Δωδεκαδακτύλου -...

Διαβάστε περισσότερο
Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι και Ομοιοπαθητική   - Πονοκέφαλοι - Ημικρανίες - Νευραλγίες Προσώπου   Και ποιός δεν έχει...

Διαβάστε περισσότερο
Υπέρταση

Υπέρταση

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική     - Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρυνση - Καρδιαγγειακές Παθήσεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική και Ομοιοπαθητική   - Πρόληψη των Ασθενειών - Μείωση του Αγχους -...

Διαβάστε περισσότερο

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου Αθήνα τ.κ.112 55

Φόρμα Επικοινωνίας


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ.:

* αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους

Το μήνυμά σας:*