athos new

Κράτα το

logo academyLhmiECH

Κράτα το

 
-Πρόεδρος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας
 
-Μέλος της Παγκόσμιας
 Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας
 
-Μέλος της Εκπαιδευτικής Υποεπιτροπής
  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (ECH)
 
-Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική
 


- Οσφυαλγία, Ισχιαλγία
- Αυχενικό Σύνδρομο
- Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
- Οστεοπώρωση
- Επικονδυλίτιδες, Περιαρθρίτιδες, Τενοντίτιδες, Μυαλγίες


Οποιος πρωτοέρχεται σε επαφή με την Ομοιοπαθητική Ιατρική, ακόμη και αυτοί που έχουν πεισθεί για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα σε άλλες παθήσεις, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι μπορεί να βοηθήσει και στα ορθοπεδικά προβλήματα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούμε συνήθως ότι η θεραπεία τέτοιων παθήσεων έχει σχέση κυρίως με επιδέσμους, φυσιοθεραπεία, γυψονάρθηκες, εγχειρήσεις, ανατάξεις κλπ. Δηλαδή με μή φαρμακευτική αγωγή. Κάτι που επιπλέον ενισχύει αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι έχουμε συνήθως να κάνουμε με εκφυλιστικές ή τραυματικές παθήσεις, δηλ. με έντονες ανατομικές αλλοιώσεις που φαίνεται να μην παίρνουν άλλη αντιμετώπιση από την χερουργική επέμβαση.

Ομως κάτι τέτοιο απέχει από την πραγματικότητα. Γιατί η εμπειρία 250 χρόνων εφαρμογής της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής έδειξε ότι υπάρχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και στα ορθοπεδικά προβλήματα. Δεν πρόκειται βέβαια για πανάκεια αλλά αυτά κυμαίνονται από την πλήρη θεραπεία μέχρι και την σημαντική αποκατάσταση στις μη ιάσιμες περιπτώσεις. Πώς γίνεται αυτό;

Ο Άνθρωπος δεν είναι μηχανή αλλά ένας σοφός πολύπλοκος ζων οργανισμός
Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε από τη μηχανιστική άποψη για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύ περισσότερο για τον ρόλο του σκελετού. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα άψυχο σπίτι και ούτε ο σκελετός μπορεί να συγκριθεί με τον σκελετό από κολώνες του κτιρίου. Η στήριξη του ανθρώπινου σώματος δεν οφείλεται όπως πολλοί νομίζουν στον σκελετό αλλά στο μυοσκελετικό σύστημα. Και όχι μόνο σ' αυτό. Κατ αρχήν τα πολλά και διάφορα οστά, οι πολυάριθμοι και διαφορετικοί μύες, οι περιτονίες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες ευρίσκονται όχι μόνο σε θαυμαστή διάταξη μεταξύ τους αλλά και σε πλήρη λειτουργική συνεργασία.

 

Σ αυτά προστίθενται ένα πολύπλοκο δίκτυο από κινητικά και αισθητικά νεύρα καθώς και τα κινητικά και αυτόνομα κέντρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που οργανώνουν, συντονίζουν και επιβλέπουν και την παραμικρότερη κίνηση ή στήριξη. Και σε αυτά προστίθεται ακόμη ένα ολόκληρο δίκτυο από αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν το μυοσκελετικό σύστημα και αποβάλλουν τα άχρηστα ή επιβλαβή υλικά. Επιπλέον ένας ολόκληρος βιοχημικός και ορμονικός μηχανισμός φροντίζει την αύξηση, ανάπλαση, προστασία και συντήρηση κάθε βλάβης του συστήματος.

Σε τελική ανάλυση το μυοσκελετικό σύστημα δεν διαφέρει ουσιαστικά από κανένα άλλο σύστημα. Ευρίσκεται και αυτό σε πλήρη συσχέτιση και συνεργασία με το σύνολο του σώματος. Και όχι μόνον του σώματος αλλά και του ψυχικού επιπέδου. Γνωρίζουμε π.χ. ότι όταν κάποιος είναι αγχωμένος ή φοβισμένος αποθηκεύει μεγάλη ένταση στους μυς και ότι αυτό επηρεάζει και τις αρθρώσεις και μπορεί π.χ να έχουμε νευρική οσφυαλγία ή νευρική αυχεναλγία ή ακόμη πονοκέφαλο και ζαλάδα από τη μυϊκή ένταση του αυχένα. Η ότι όταν ένα άτομο φοβηθεί τότε τρέμουν τα χέρια του και τα πόδια του δεν μπορούν να το στηρίξουν. Η ότι πολλά άτομα παθαίνουν αρθρίτιδα στην άρθρωση της κάτω σιαγόνας γιατί σφίγγουν λόγω άγχους τα δόντια τους στον ύπνο.

Πολύ καλή ανταπόκριση των ορθοπεδικών προβλημάτων στην Ομοιοπαθητική
Επειδή η Ομοιοπαθητική Ιατρική δρα κινητοποιώντας όλους τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, σωματικούς και ψυχικούς, μπορεί να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις του μυοσκελετικού. Πολύ καλή ανταπόκριση έχουν στην Ομοιοπαθητική οσφυαλγίες, αυχεναλγίες, αρθρίτιδες γονάτων ή άλλων αρθρώσεων, περιαρθρίτιδες, επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοπώρωση, σκολίωση.

 

Στα κατάγματα, μετά την ανάταξη από τον ορθοπεδικό, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάπλαση και στη μείωση των επιπλοκών. Στα εξαρθρήματα μετά τις πρώτες βοήθειες και την ακινητοποίηση από τον ορθοπεδικό η ομοιοπαθητική αγωγή προσφέρει γρήγορη μείωση του οιδήματος, του πόνου και της φλεγμονής με αποτέλεσμα πιο σύντομη κινητοποίηση του ασθενούς.

Οσφυαλγία και Ομοιοπαθητική
Το παράδειγμα της ομοιοπαθητικής αγωγής της οσφυαλγίας λόγω κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Στην οξεία φάση του πόνου, το ομοιοπαθητικό φάρμακο θα δράσει με άμεση αντιφλεγμονώδη, αποιδηματική και παυσίπονη δράση. Ο ασθενής θα κινητοποιηθεί αρκετά γρήγορα. Αλλά οι δυνατότητες της ομοιοπαθητικής αγωγής δεν σταματάνε εκεί. Με τη συνέχιση της αγωγής μπορεί να αντιμετωπιστεί η προδιάθεση του ασθενούς για εμφάνιση προβλημάτων στους σπονδύλους.

 

Συχνά βλέπουμε περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζεται εγχειρητικά η κήλη του δίσκου μετά τον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο και τελικά μετά από μερικά χρόνια αναγκαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο στον τέταρτο και στον τρίτο γιατί η εγχείρηση δεν αντιμετωπίζει την πρωταρχική αιτία της κήλης. Με την ομοιοπαθητική αγωγή μειώνεται δραστικά η πιθανότητα υποτροπών είτε στο ίδιο μεσοσπονδύλιο διάστημα είτε σε άλλο.

Οστεοπώρωση και Ομοιοπαθητική
Στην οστεοπώρωση δίνεται συνήθως στον ασθενή ασβέστιο και άλλα φάρμακα που στόχο έχουν να παρέμβουν στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Με την ομοιοπαθητική αγωγή υπάρχει η δυνατότητα να θεραπευθεί η οστεοπώρωση σε μεγάλο ποσοστό αντιστρέφοντας την πορεία πόρωσης των οστών. Αυτό γίνεται με τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου από τις τροφές και την ομαλοποίηση του μεταβολισμού του. Αλλά η πείρα έχει δείξει ότι δεν παίζει μόνο το ασβέστιο ρόλο στην οστεοπώρωση. Τελικά σε όλες σχεδόν τις παθήσεις ο βιοχημικός και φυσιολογικός μηχανισμός στην υγεία και στην ασθένεια είναι τόσο πολύπλοκος ώστε τα χημικά φάρμακα παρεμβαίνουν μόνο μεμονωμένα. Αυτό οδηγεί σε φτωχά ή προσωρινά αποτελέσματα ή ακόμη και σε παρενέργειες.

 

Αντίθετα η ομοιοπαθητική αγωγή επειδή κινητοποιεί συνολικά και με φυσικό τρόπο τον οργανισμό δεν παρουσιάζει καθόλου παρενέργειες ενώ το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό.

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική   - Εκζεμα, Κνίδωση, Αναφυλαξία - Αλλεργική Ρινίτις, Αλλεργική...

Διαβάστε περισσότερο
Δερματικά

Δερματικά

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική - Ακμή, Ψωρίαση - Έκζεμα, Λεύκη - Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις   Λανθασμένες...

Διαβάστε περισσότερο
Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική   - Μελαγχολία - Κατάθλιψη - Ψυχολογικά Προβλήματα   Όταν "η ζωή χάνει...

Διαβάστε περισσότερο
Λοιμώξεις

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις και Ομοιοπαθητική   - Κρυολογήματα - Αμυγδαλίτιδες, Ρινίτιδες, Ωτίτιδες - Βρογχίτιδες, Ιγμορίτιδα - Ουρολοιμώξεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Διαβήτης

Διαβήτης

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική - Διαβήτης - Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ - Αναιμία   Πάσχεις...

Διαβάστε περισσότερο
Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική   - Οσφυαλγία, Ισχιαλγία - Αυχενικό Σύνδρομο - Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής...

Διαβάστε περισσότερο
Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική - Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως - Προβλήματα Γονιμότητας - Ινομυώματα -...

Διαβάστε περισσότερο
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική     Ποιός είναι και ποιός δεν είναι παχύσαρκος Ως παχυσαρκία...

Διαβάστε περισσότερο
Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική   - Γαστρίτις - Κολίτις - Ελκος Στομάχου - Ελκος Δωδεκαδακτύλου -...

Διαβάστε περισσότερο
Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι και Ομοιοπαθητική   - Πονοκέφαλοι - Ημικρανίες - Νευραλγίες Προσώπου   Και ποιός δεν έχει...

Διαβάστε περισσότερο
Υπέρταση

Υπέρταση

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική     - Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρυνση - Καρδιαγγειακές Παθήσεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική και Ομοιοπαθητική   - Πρόληψη των Ασθενειών - Μείωση του Αγχους -...

Διαβάστε περισσότερο

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου Αθήνα τ.κ.112 55

Φόρμα Επικοινωνίας


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ.:

* αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους

Το μήνυμά σας:*