athos new

Κράτα το

logo academyLhmiECH

Κράτα το

 
-Πρόεδρος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας
 
-Μέλος της Παγκόσμιας
 Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας
 
-Μέλος της Εκπαιδευτικής Υποεπιτροπής
  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (ECH)
 
-Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική- Διαβήτης
- Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ
- Αναιμία


 

Πάσχεις από ...χοληστερίνη
Είναι συχνή στην εποχή μας η εικόνα ανθρώπων που τρέχουν στα βιοχημικά εργαστήρια και κάνουν ξανά και ξανά τις ίδιες εξετάσεις για να παρακολουθήσουν την υγεία τους. Με τα χαρτιά ανά χείρας τρέχουν μετά σε διάφορους γιατρούς για να τους πουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση τους ώστε να ακολουθήσουν διάφορες δίαιτες ή φαρμακευτικές αγωγές. Σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, ουρικό οξύ, σίδηρος, φερριτίνη είναι μερικές από τις μαγικές επιστημονικές λέξεις που έχουν μπεί στην καθημερινή μας ζωή και άλλοτε μας βοηθάνε και άλλοτε μας βασανίζουν.

Αμφισβητεί κανείς τη δεδομένη αξία αυτών των εξετάσεων; Όχι, βέβαια. Πράγματι οι εξετάσεις αυτές είναι ενδεικτικές κάποιων μεμονωμένων βιοχημικών παραμέτρων ή και διαγνωστικές κάποιων παθήσεων. Μπορεί μάλιστα κανείς να παρακολουθήσει ως ένα σημείο την πορεία της πάθησης. Αλλά γιατί συμβαίνει συχνά να βαφτίζεται ένας άνθρωπος ως διαβητικός ή χοληστερινικός μόνο και μόνο επειδή έχει κατά κάποιες μονάδες ανεβασμένο το σάκχαρο ή τη χοληστερίνη; Η ακόμη γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις να παίρνει φάρμακα με ισχυρές παρενέργειες; Η γιατί να τίθεται σε μακροχρόνια "προληπτική" αγωγή επειδή κατά καιρούς εμφανίζει λίγο "τσιμπημένη" την χοληστερίνη;

"Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"
Ολα αυτά συμβαίνουν δυστυχώς γιατί όπως έλεγε και ο Βολταίρος γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα φάρμακα, ακόμη λιγότερα για τις παθήσεις και καθόλου για τον άνθρωπο σαν σύνθετο όν, είτε σε κατάσταση υγείας είτε σε κατάσταση ασθένειας. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα μηχάνημα με εξαρτήματα άσχετα μεταξύ τους. Ούτε αποτελείται μόνο από σώμα. Είναι ένα ψυχοσωματικό σύνολο. Το ψυχικό επηρεάζει το σωματικό και το σωματικό το ψυχικό. Και μάλιστα ιεραρχικά από πλευράς σπουδαιότητας έρχεται πρώτο το ψυχικό επίπεδο. Επιπλέον στο σώμα διακρίνουμε από κάτω προς τα πάνω, το αδρό ανατομικό επίπεδο, το ιστολογικό επίπεδο, το βιοχημικό επίπεδο και το λειτουργικό επίπεδο.

Υπάρχει επομένως μια ιεραρχία στο ανθρώπινο ον. Δεν είναι τυχαία η λαϊκή παροιμία ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι". Πράγματι και η ασθένεια ξεκινάει από το "κεφάλι" κατά κύριο λόγο. Ξεκινάει από το Ψυχικό Επίπεδο. Γι αυτό και η Ψυχοσωματική Ιατρική, κλάδος της σύγχρονης ιατρικής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 70% των παθήσεων είναι ψυχοσωματικές. Ο άνθρωπος είναι ένα ψυχοσωματικό σύνολο και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον γιατρό οποιουδήποτε θεραπευτικού συστήματος. Η σύγχρονη Ιατρική έχει αποδείξει με έρευνες ότι τα ψυχοσωματικά στρές ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα καθώς και τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Συμβαίνει συχνά, αγχώδη άτομα να βρούν σε μία τυχαία εξέταση ανεβασμένη τη χοληστερίνη τους. Πάνε στον γιατρό και τους δίνει αντιχοληστερινικά φάρμακα και μια αυστηρή δίαιτα. Σε επόμενη μέτρηση η χοληστερίνη επιμένει ή και χειροτερεύει. Ο γιατρός αυξάνει τη δόση των φαρμάκων και κάνει ακόμα πιο αυστηρή τη δίαιτα αλλά η χοληστερίνη αυξάνεται ακόμη περισσότερο και ο ασθενής βρίσκεται σε απελπισία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν εξηγήσουμε στο άτομο ότι λόγω άγχους χειροτερεύει η χοληστερίνη του και του σταματήσουμε τη δίαιτα διαπιστώνουμε συχνά ότι οι τιμές της χοληστερίνης βελτιώνονται ή και φυσιολογικοποιούνται. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι υπάρχουν καθαρά χορτοφάγοι οι οποίοι όμως έχουν αυξημένη χοληστερίνη λόγω άγχους.

Ολιστική διάγνωση και ολιστική θεραπεία
Επομένως ο γιατρός θα πρέπει να εξετάζει όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου όντος όπως την ψυχική του κατάσταση, τις κληρονομικές του προδιαθέσεις, τον τρόπο ζωής του, την διατροφή του, την φυσική του άσκηση, το περιβάλλον που ζεί, τις στεναχώρειες του, την ιδιοσυγκρασία του και τέλος τα συμπτώματα του και τις εργαστηριακές και παρακλινικές του εξετάσεις. Η αυξημένη χοληστερίνη ή το αυξημένο σάκχαρο ή το αυξημένο ουρικό ή ο πεσμένος σίδηρος δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της διαταραχής του ασθενούς. Είναι μόνο ένα από τα πολλά συμπτώματα της συνολικής διαταραχής. Και όπως η διάγνωση πρέπει να είναι ολιστική, πολύ περισσότερο και η θεραπεία πρέπει να ρυθμίζει όλα τα ανθρώπινα επίπεδα.

Πράγματι, η κλινική εμπειρία έδειξε ότι σε προβλήματα όπως διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, ουρική αρθρίτιδα, αναιμία και άλλες μεταβολικές ασθένειες ή παρεκκλίσεις ένας συνδυασμός ομοιοπαθητικής θεραπείας με φυσική υγιεινή διατροφή, φυσική άσκηση και φυσικό τρόπο ζωής απέδωσε πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Η ομοιοπαθητική θεραπεία τονώνει ψυχικά τον άνθρωπο και μειώνει το άγχος. Επιπλέον βοηθάει στο μεταβολισμό των διαφόρων τροφών και ουσιών που κυκλοφορούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και ο φυσικός τρόπος ζωής συμβάλλουν επίσης τόσο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της βιοχημείας του οργανισμού όσο και στη μείωση του άγχους.

Είναι λάθος βέβαια να πετάξει κανείς στην πυρά φάρμακα όπως π.χΛ η ινσουλίνη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις διαβήτη σώζουν ζωές επιφέροντας την άμεση ρύθμιση ή και συντήρηση του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση η προκατάληψη και ο φανατισμός υπέρ μόνο μίας θεραπευτικής αντιμετώπισης ζημιώνει σε τελική ανάλυση τον ασθενή. Τα προβλήματα της υγείας είναι συχνά πολύπλοκα και απαιτούν συνεργασία όλων των θεραπευτικών συστημάτων και όλων των λειτουργών τους είτε είναι συνήθεις γιατροί, είτε ομοιοπαθητικοί γιατροί, είτε βελονιστές, υποστηρικτές της υγιεινής διατροφής κλπ.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην επαφιόμαστε μόνο στην καταστολή των συμπτωμάτων με χημικά φάρμακα αλλά να προσπαθούμε να θεραπεύουμε αιτιολογικά και ριζικά τις διάφορες παθήσεις και τον ασθενή σαν ψυχοσωματικό σύνολο. Πρέπει όπως υποστηρίζει μία από τις βασικότερες αρχές της Ομοιοπαθητικής να θεραπεύουμε τον ασθενή σαν σύνολο και σαν άνθρωπο και όχι μόνο τα συμπτώματα της ασθένειας.

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική   - Εκζεμα, Κνίδωση, Αναφυλαξία - Αλλεργική Ρινίτις, Αλλεργική...

Διαβάστε περισσότερο
Δερματικά

Δερματικά

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική - Ακμή, Ψωρίαση - Έκζεμα, Λεύκη - Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις   Λανθασμένες...

Διαβάστε περισσότερο
Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική   - Μελαγχολία - Κατάθλιψη - Ψυχολογικά Προβλήματα   Όταν "η ζωή χάνει...

Διαβάστε περισσότερο
Λοιμώξεις

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις και Ομοιοπαθητική   - Κρυολογήματα - Αμυγδαλίτιδες, Ρινίτιδες, Ωτίτιδες - Βρογχίτιδες, Ιγμορίτιδα - Ουρολοιμώξεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Διαβήτης

Διαβήτης

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική - Διαβήτης - Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ - Αναιμία   Πάσχεις...

Διαβάστε περισσότερο
Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική   - Οσφυαλγία, Ισχιαλγία - Αυχενικό Σύνδρομο - Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής...

Διαβάστε περισσότερο
Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική - Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως - Προβλήματα Γονιμότητας - Ινομυώματα -...

Διαβάστε περισσότερο
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική     Ποιός είναι και ποιός δεν είναι παχύσαρκος Ως παχυσαρκία...

Διαβάστε περισσότερο
Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική   - Γαστρίτις - Κολίτις - Ελκος Στομάχου - Ελκος Δωδεκαδακτύλου -...

Διαβάστε περισσότερο
Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι και Ομοιοπαθητική   - Πονοκέφαλοι - Ημικρανίες - Νευραλγίες Προσώπου   Και ποιός δεν έχει...

Διαβάστε περισσότερο
Υπέρταση

Υπέρταση

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική     - Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρυνση - Καρδιαγγειακές Παθήσεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική και Ομοιοπαθητική   - Πρόληψη των Ασθενειών - Μείωση του Αγχους -...

Διαβάστε περισσότερο

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου Αθήνα τ.κ.112 55

Φόρμα Επικοινωνίας


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ.:

* αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους

Το μήνυμά σας:*