athos new

Κράτα το

logo academyLhmiECH

Κράτα το

 
-Πρόεδρος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας
 
-Μέλος της Παγκόσμιας
 Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας
 
-Μέλος της Εκπαιδευτικής Υποεπιτροπής
  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (ECH)
 
-Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική


 


- Μελαγχολία
- Κατάθλιψη
- Ψυχολογικά Προβλήματα


 

Όταν "η ζωή χάνει τη διάθεση για ζωή"
Οταν "η ζωή χάνει τη διάθεση για ζωή" τότε έχουμε σαφώς να κάνουμε με τον ορισμό της κατάθλιψης. Το καταθλιπτικό άτομο μετά από κάποιο έντονο ψυχικό σοκ ή μετά από μια περίοδο συσσωρευμένων προβλημάτων αρχίζει να τα βλέπει όλα μαύρα ή έστω γκρί. Γίνεται απαισιόδοξο. Το μέλλον διαγράφεται μελανό.

 

Τίποτα δεν φαίνεται να εξελίσσεται θετικά. Το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν. Το άτομο ανασύρει από τη μνήμη μόνο τις άσχημες εμπειρίες, τα λάθη του και τις αποτυχίες του. Το παρόν δεν φαίνεται να έχει νόημα ακόμη και αν "όλα πάνε καλά". Μπορεί να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, η επιβίωση να είναι εξασφαλισμένη, οι καθημερινές ανάγκες καλυμμένες. Μπορεί ακόμη το άτομο να περιβάλλεται από αγαπημένα πρόσωπα και η καρριέρα του να είναι πετυχημένη. Αλλά τίποτα από όλα αυτά τα θετικά δεν μετρούν.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις αρχίζει η αδιαφορία για τη δουλειά, η αδιαφορία ακόμη και για τους αγαπημένους οικείους και φίλους, το κλείσιμο στο σπίτι, η κρεββατοφιλία, η ανορεξία, η αποχή από κάθε δραστηριότητα. Το άτομο κλείνεται στον εαυτό του. Τα θεωρεί όλα μάταια. Κάποια στιγμή αρχίζουν οι σκέψεις αυτοκτονίας. Ακολουθούν οι τάσεις αυτοκτονίας και τελικά οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Η χημική καταστολή του εγκεφάλου
Εάν το καταθλιπτικό άτομο καταφύγει σε ιατρική βοήθεια συνήθως θα ακολουθηθεί μια αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σε πιο απλές περιπτώσεις όπως αυτές των ψυχολογικών προβλημάτων και του άγχους χορηγούνται συνήθως αγχολυτικά και ηρεμιστικά φάρμακα.

 

Πού όμως δρούν αυτά τα φάρμακα; Προφανώς στο Νευρικό Σύστημα και ειδικά στον εγκέφαλο. Ποιός είναι ο μηχανισμός δράσης τους; Τροποποιούν την ηλεκτρική και χημική λειτουργία του εγκεφάλου. Έχουν παρενέργειες αυτά τα φάρμακα; Εχουν και μάλιστα πάρα πολλές και σοβαρές. Θεραπεύουν αποτελεσματικά; Σε ορισμένες περιπτώσεις ναι. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις ενώ έχουμε μια σημαντική ανακούφιση του ατόμου δεν έχουμε οριστική θεραπεία. Το άτομο υποτροπιάζει μετά από λίγο με την παραμικρή στεναχώρεια και συχνά αποκτά μια ψυχική και σωματική εξάρτηση από τα φάρμακα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η Ομοιοπαθητική Ιατρική υποστηρίζει ότι αυτή η αναποτελεσματικότητα οφείλεται στην υλιστική άποψη που έχουμε για τον άνθρωπο.

Επίδραση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε ανώτερο ενεργειακό επίπεδο
Ο Άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα και η ψυχολογία του δεν έχει να κάνει μόνο με τη δραστηριότητα του υλικού οργάνου που λέγεται εγκέφαλος. Ο Άνθρωπος είναι μια ψυχο-σωματική ολότητα. Δεν είναι άψυχο κομπιούτερ ο Άνθρωπος. Ούτε και μηχανή. Αποτελείται αναμφισβήτητα και από μή υλική οντότητα όπως υποστηρίζουν άλλωστε όλες οι θρησκείες και ένα μεγάλο μέρος των φιλοσοφικών σχολών. Αυτή η άϋλη ψυχική οντότητα επιτελεί άϋλες ψυχικές λειτουργίες όπως η σκέψη, η κρίση, η λογική, η φαντασία και τα συναισθήματα.

Κανένα υλικό χημικό φάρμακο δεν μπορεί να δράσει ουσιαστικά σε ένα ανώτερο άϋλο, ενεργειακό επίπεδο. Μόνο τα ενεργειακά φάρμακα όπως τα ομοιοπαθητικά που δρούν στη Ζωϊκή Ενέργεια ή ο Βελονισμός μπορούν να δράσουν σε ενεργειακό, άυλο επίπεδο. Και αυτή τους η θεραπευτική δράση σταδιακά θα κατέβει και στο επίπεδο το υλικό του εγκεφάλου χωρίς όμως παρενέργειες, χωρίς καταστολή και χωρίς εθισμό.

Η θεραπευτική μας δράση για να είναι ορθή και ριζική θα πρέπει να βασίζεται στη γνώση των διαφόρων επιπέδων του ανθρώπινου όντος. Στο ανατομικό επίπεδο δρας με μηχανικά ανατομικά μέσα. Ένα κάταγμα π.χ θα το θεραπεύσεις με μηχανική ανάταξη και γυψονάρθηκα. Στο βιοχημικό επίπεδο δράς με βιοχημικά φάρμακα. Εχεις π.χ έλλειψη ινσουλίνης ή ορμόνης του θυροειδούς ή βιταμινών τότε δίνεις ινσουλίνη, θυροξίνη και βιταμίνες. Στο ενεργειακό επίπεδο θα πρέπει να δώσεις ενεργειακά φάρμακα. Δεν μπορείς να δώσεις χημικά κατασταλτικά φάρμακα για τον εγκέφαλο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν καλά οι ψυχικές λειτουργίες.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία των ψυχικών παθήσεων
Πράγματι τα καταθλιπτικά άτομα συνήθως μετά από μία έως τρείς βδομάδες ή ακόμη και από τις πρώτες μέρες της ομοιοπαθητικής θεραπείας αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα "με άλλο μάτι". Επειδή οι "μπαταρίες", ας το πούμε έτσι απλά, του οργανισμού τους έχουν "φορτιστεί", γίνονται πιο αίσιόδοξα, πιο ισορροπημένα, πιο λειτουργικά. Η όρεξη για τη ζωή επιστρέφει. Η μελαγχολία σταδιακά εξαφανίζεται. Η λογική και η κρίση λειτουργούν και ξεκαθαρίζουν το πεδίο της ανθρώπινης σκέψης. Τα συναισθήματα της χαράς, της ευγνωμοσύνης και της αισιοδοξίας επανέρχονται. Το άτομο εντάσσεται ξανά στον οικογενειακό, επαγγελματικό και γενικότερο κοινωνικό του περίγυρο με νέες δυνάμεις και σχέδια.

Η φύση έχει κάνει και πάλι το θαύμα της. Με φυσικό τρόπο. Με την κατανόηση από τον άνθρωπο των νόμων και της πανσοφίας της. Είναι πανάκεια η Ομοιοπαθητική Ιατρική; Οχι. Έχει και αυτή, όπως και κάθε θεραπευτικό σύστημα, τα όρια της. Ερχεται η Ομοιοπαθητική να διώξει όλες τις άλλες μεθόδους θεραπείας και να ρίξει στην πυρά ως άχρηστες όλες τις άλλες μεθόδους ή φάρμακα; Ασφαλώς όχι. Ερχεται να προσθέσει τα δικά της φυσικά και ταυτόχρονα ισχυρά θεραπευτικά όπλα στη μάχη κατά της ψυχικής και σωματικής ασθένειας.

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική   - Εκζεμα, Κνίδωση, Αναφυλαξία - Αλλεργική Ρινίτις, Αλλεργική...

Διαβάστε περισσότερο
Δερματικά

Δερματικά

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική - Ακμή, Ψωρίαση - Έκζεμα, Λεύκη - Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις   Λανθασμένες...

Διαβάστε περισσότερο
Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική   - Μελαγχολία - Κατάθλιψη - Ψυχολογικά Προβλήματα   Όταν "η ζωή χάνει...

Διαβάστε περισσότερο
Λοιμώξεις

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις και Ομοιοπαθητική   - Κρυολογήματα - Αμυγδαλίτιδες, Ρινίτιδες, Ωτίτιδες - Βρογχίτιδες, Ιγμορίτιδα - Ουρολοιμώξεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Διαβήτης

Διαβήτης

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική - Διαβήτης - Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ - Αναιμία   Πάσχεις...

Διαβάστε περισσότερο
Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική   - Οσφυαλγία, Ισχιαλγία - Αυχενικό Σύνδρομο - Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής...

Διαβάστε περισσότερο
Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική - Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως - Προβλήματα Γονιμότητας - Ινομυώματα -...

Διαβάστε περισσότερο
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική     Ποιός είναι και ποιός δεν είναι παχύσαρκος Ως παχυσαρκία...

Διαβάστε περισσότερο
Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική   - Γαστρίτις - Κολίτις - Ελκος Στομάχου - Ελκος Δωδεκαδακτύλου -...

Διαβάστε περισσότερο
Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι και Ομοιοπαθητική   - Πονοκέφαλοι - Ημικρανίες - Νευραλγίες Προσώπου   Και ποιός δεν έχει...

Διαβάστε περισσότερο
Υπέρταση

Υπέρταση

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική     - Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρυνση - Καρδιαγγειακές Παθήσεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική και Ομοιοπαθητική   - Πρόληψη των Ασθενειών - Μείωση του Αγχους -...

Διαβάστε περισσότερο

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου Αθήνα τ.κ.112 55

Φόρμα Επικοινωνίας


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ.:

* αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους

Το μήνυμά σας:*