athos new

Κράτα το

logo academyLhmiECH

Κράτα το

 
-Πρόεδρος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας
 
-Μέλος της Παγκόσμιας
 Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας
 
-Μέλος της Εκπαιδευτικής Υποεπιτροπής
  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (ECH)
 
-Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική


- Ακμή, Ψωρίαση
- Έκζεμα, Λεύκη
- Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις


 

Λανθασμένες απόψεις για τα δερματικά προβλήματα
Υπάρχουν σήμερα διαδεδομένες πολλές λανθασμένες απόψεις για το ανθρώπινο δέρμα. Μια πρώτη τέτοια άποψη είναι ότι το δέρμα είναι απλώς ένα κάλυμμα του ανθρώπινου οργανισμού. Ενα περίβλημα. Μια δεύτερη άποψη είναι ότι αυτό το περίβλημα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη λειτουργική σχέση με τα άλλα όργανα και τις λειτουργίες του υπόλοιπου οργανισμού και βέβαια ούτε με την ψυχική σφαίρα του ατόμου.

 

Αμεση συνέπεια αυτών των απόψεων είναι ότι η θεραπεία των δερματικών παθήσεων θα πρέπει να γίνεται τοπικά με αλοιφές, κρέμες και τοπικά διαλύμματα ή με καυτηριάσεις, εγχειρητικές αφαιρέσεις και λέϊζερ.

Ολες αυτές οι μέθοδοι ανακουφίζουν συνήθως άμεσα αλλά πολλές φορές προσωρινά. Συχνά μάλιστα το πρόβλημα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο ή αλλού και ορισμένες φορές ακόμη πιο έντονο.

Δέρμα: ένα θαυματουργό οργανικό σύστημα
Είναι όμως το δέρμα ένα απλό περίβλημα του ατόμου άσχετο με την ψυχοσωματική του ολότητα; Οχι βέβαια. Το δέρμα φέρει σε πέρας πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Καλύπτει και προστατεύει τον οργανισμό από τις ακρότητες του ανέμου, του νερού, του φωτός, της γης και από τους διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Θερμαίνει και ψύχει. Είναι απεκκριτικό όργανο αποβάλλοντας με τον ιδρώτα και τους σμηγματογόνους αδένες διάφορες τοξίνες λειτουργώντας ως δεύτερα νεφρά. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του αμυντικού-ανοσολογικού μας συστήματος. Ολα αυτά είναι βέβαια γνωστά αλλά αυτό που δεν έχει συνειδητοποιηθεί είναι η ιεραρχία και η σοφία που διέπει τα διάφορα επίπεδα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι ένα ψυχοσωματικό σύνολο. Υπάρχει το ανώτερο ψυχικό επίπεδο του ανθρώπου και μετά ακολουθεί το Σώμα. Αλλά και στο επίπεδο του σώματος υπάρχουν διάφορα υποεπίπεδα. Είναι κατά σειράν από το ανώτερο στο κατώτερο τα εξής: Νευρικό Σύστημα, Ορμονικό Σύστημα, Καρδιαγγειακή Λειτουργία, Αναπνευστικό Σύστημα, Ανοσολογικό Σύστημα, Ουρογεννητικό Σύστημα, Πεπτικό Σύστημα, Μυοσκελετικό Σύστημα, Δέρμα. Αυτή η ιεράρχηση δεν είναι αυθαίρετη.

 

Μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή αν συγκρίνουμε π.χ το πόσο σημαντική για τη ζωή είναι η λειτουργία του κάθε συστήματος ή πόσο επικίνδυνη για τη ζωή είναι η κακή λειτουργία ή ο τραυματισμός των αντίστοιχων οργάνων. Μια μικρή πληγή π.χ στο δέρμα δεν είναι καθόλου επικίνδυνη και ούτε έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό ενώ εύκολα διορθώνεται. Ενώ η αντίστοιχη σε έκταση πληγή στον εγκέφαλο δημιουργεί επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις ή παραλύσεις ενώ πολύ δύσκολα διορθώνεται αφήνοντας συχνά μόνιμα λειτουργικά προβλήματα.

Στην Ομοιοπαθητική υπάρχει ο Νόμος της Ιεραρχίας. Μας λέει το εξής: Ο οργανισμός σε οποιαδήποτε κατάσταση ασθένειας ή και στην υγεία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο και ιεραρχικά δομημένο σύνολο. Η ασθένεια προχωρά από έξω προς τα μέσα, δηλαδή από πιο εξωτερικά και κατώτερα συστήματα σε πιο εσωτερικά και ανώτερα συστήματα. Το σχέδιο δηλαδή άμυνας του οργανισμού έχει διάφορες γραμμές άμυνας. Π.χ αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα - οργανισμός δέχεται επίθεση από μια ξένη χώρα (εξωτερικοί παράγοντες) τότε τα σύνορα είναι το δέρμα, η Θεσσαλλονίκη το μυοσκελετικό σύστημα και η Αθήνα είναι το νευρικό σύστημα.

Ολιστική ομοιοπαθητική θεραπεία και όχι καταστολή των δερματικών
Οταν ο οργανισμός δέχεται μια επίθεση, είτε από σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες είτε από ψυχικούς η προσπάθεια του πάντα είναι να έχει τις λιγότερες δυνατόν απώλειες. Να κρατήσει δηλαδή τον εχθρό όσο γίνεται πιο μακριά από το εσωτερικό του, από τα καλά διαφυλαγμένα πολύτιμα όργανα του. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας άνθρωπος μετά από ένα ψυχικό στρές εμφανίσει ένα έκζεμα στο δέρμα είναι σαφώς σε καλύτερη ισορροπία από το αν εμφάνιζε μια γαστρίτιδα ή ένα έμφραγμα. Αν όμως με χημικές αλοιφές ή με ισχυρά χημικά φάρμακα καταστείλουμε αυτό το δερματικό που λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας για τον οργανισμό τότε η ασθένεια θα κατασταλεί και θα προχωρήσει προς τα μέσα σε πιο σημαντικά όργανα.

Τέτοιες καταστολές ασθενειών, επιζήμιες για τον οργανισμό βλέπουμε π.χ με το έκζεμα. Συχνά έρχονται στον ομοιοπαθητικό γιατρό ασθματικοί ενήλικες που εμφάνισαν άσθμα μετά από καταστολή παιδικού εκζέματος. Βλέπουμε ότι τα χημικά φάρμακα κατέστειλαν το έκζεμα και η ασθένεια μεταφέρθηκε πιο εσωτερικά στο ανώτερο αναπνευστικό. Βάσει του Νόμου της Ιεραρχίας, συχνά, θεραπεύοντας τέτοια άτομα με την Ομοιοπαθητική βλέπουμε την αντίστροφη πορεία. Το άσθμα του ατόμου βελτιώνεται, επανεμφανίζεται προσωρινά το παλιό του έκζεμα και τέλος θεραπεύεται και από το άσθμα και από το έκζεμα οριστικά. Κι αυτό προς επιβεβαίωση του νόμου ότι η ασθένεια προχωρά από έξω προς τα μέσα και η θεραπεία κατ αντίστροφη πορεία.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα δερματικά όπως η ψωρίαση, η ακμή, η λεύκη, οι μυρμηγκιές, οι μυκητιάσεις και τόσα άλλα τα οποία λειτουργούν ως βαλβίδα ασφαλείας ενός οργανισμού που βρίσκεται υπό ψυχική και σωματική πίεση. Αν αντί να αφαιρέσουμε την πρωταρχική αιτία, καταστείλουμε με χημικά φάρμακα τα συμπτώματα τότε συχνά η ασθένεια προχωράει προς τα μέσα σε πιο εσωτερικά όργανα.

Αντίθετα η ομοιοπαθητική θεραπεία όχι μόνον θεραπεύει το δερματικό νόσημα αλλά ανεβάζει το επίπεδο υγείας του ατόμου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δρά ολιστικά. Γιατί αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν ψυχοσωματικό σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα και ανεξάρτητα όργανα-εξαρτήματα.

Αλλεργίες

Αλλεργίες

Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική   - Εκζεμα, Κνίδωση, Αναφυλαξία - Αλλεργική Ρινίτις, Αλλεργική...

Διαβάστε περισσότερο
Δερματικά

Δερματικά

Δερματικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική - Ακμή, Ψωρίαση - Έκζεμα, Λεύκη - Μυρμηγκιές, Μυκητιάσεις   Λανθασμένες...

Διαβάστε περισσότερο
Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Ομοιοπαθητική   - Μελαγχολία - Κατάθλιψη - Ψυχολογικά Προβλήματα   Όταν "η ζωή χάνει...

Διαβάστε περισσότερο
Λοιμώξεις

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις και Ομοιοπαθητική   - Κρυολογήματα - Αμυγδαλίτιδες, Ρινίτιδες, Ωτίτιδες - Βρογχίτιδες, Ιγμορίτιδα - Ουρολοιμώξεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Διαβήτης

Διαβήτης

Διαβήτης, Υπερχοληστεριναιμία, Αναιμία και Ομοιοπαθητική - Διαβήτης - Υπερχοληστεριναιμία, Ουρικό Οξύ - Αναιμία   Πάσχεις...

Διαβάστε περισσότερο
Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά

Ορθοπεδικά Προβλήματα και Ομοιοπαθητική   - Οσφυαλγία, Ισχιαλγία - Αυχενικό Σύνδρομο - Αρθρίτιδες, Ρευματοειδής...

Διαβάστε περισσότερο
Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές

Ορμονικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική - Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως - Προβλήματα Γονιμότητας - Ινομυώματα -...

Διαβάστε περισσότερο
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Ομοιοπαθητική     Ποιός είναι και ποιός δεν είναι παχύσαρκος Ως παχυσαρκία...

Διαβάστε περισσότερο
Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές

Πεπτικές Διαταραχές και Ομοιοπαθητική   - Γαστρίτις - Κολίτις - Ελκος Στομάχου - Ελκος Δωδεκαδακτύλου -...

Διαβάστε περισσότερο
Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι και Ομοιοπαθητική   - Πονοκέφαλοι - Ημικρανίες - Νευραλγίες Προσώπου   Και ποιός δεν έχει...

Διαβάστε περισσότερο
Υπέρταση

Υπέρταση

Υπέρταση - Καρδιακές Παθήσεις και Ομοιοπαθητική     - Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρυνση - Καρδιαγγειακές Παθήσεις -...

Διαβάστε περισσότερο
Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική

Προληπτική Ιατρική και Ομοιοπαθητική   - Πρόληψη των Ασθενειών - Μείωση του Αγχους -...

Διαβάστε περισσότερο

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου Αθήνα τ.κ.112 55

Φόρμα Επικοινωνίας


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ.:

* αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους

Το μήνυμά σας:*